De 5 beste lokale gerechten die je moet proberen in Praia da Rocha

Praia da Rocha, gelegen aan de zonovergoten Algarve-kust, is niet alleen een paradijs voor zonaanbidders, maar ook voor fijnproevers. De keuken hier wordt gekenmerkt door de overvloed aan verse vis en schelp- en schaaldieren, rijkelijk op smaak gebracht met olijfolie, knoflook en locale kruiden. Hieronder vind je de vijf beste lokale gerechten die je absoluut moet proberen tijdens je bezoek aan Praia da Rocha.

Dom Rodrigo

Als afsluiter een zoete traktatie: Dom Rodrigo is een traditionele Algarve-specialiteit van dun gesponnen eierdooier met suiker, opgerold als nestjes en bestrooid met kaneel en pinda’s. Je zult dit sierlijke, krokant-zoete snoepje niet snel vergeten.

Cataplana de Mariscos

Een ode aan zeevruchten: in een koperen pan (de cataplana) worden mosselen, kokkels, garnalen, inktvis en soms stukken stevige witte vis langzaam gestoofd in een aromatische bouillon van tomaat, ui, knoflook, peterselie en een scheutje witte wijn. Het resultaat is een dampende, geurig-maagvullende schotel die je met stukjes brood om de saus op te dippen niet wilt missen.

Sardinhas Assadas

Gegrilde sardientjes zijn een symbool van de Portugese zomer. Vers gevangen vis wordt op een houtskoolvuur gegaard tot het vel krokant is en het vlees zacht en sappig. Traditioneel geserveerd met zeezout en plakjes limoen, vaak vergezeld van een simpele salade of geroosterde paprika’s.

Arroz de Lingueirão

Dit rijstgerecht is verrijkt met lingueirão (tongslak), een delicaat schelpdier dat in de Algarve bijzonder populair is. De korte korrelrijst neemt de zilte, licht zoete smaak van de schelpen op, terwijl een roux van ui, knoflook, peterselie en soms wat tomaat zorgt voor een vol mondgevoel.

Xerém Algarvio

Een stevig bijgerecht of hoofdcomponent, gemaakt van grof gemalen maïs (polenta-achtig) gekookt met visbouillon, spek of chouriço en vaak afgewerkt met koriander en olijfolie. Xerém heeft een zachte, romige structuur en is heerlijk in combinatie met gestoofde vis of gegrild vlees.